Szőrápolás

A schnauzer számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, lakásban és kertben egyaránt jól tartható, amennyiben biztosítjuk számára a rendszeres testmozgást. Szőrének mindennapos ápolása nem igényel különleges és hosszan tartó foglalkozást. Naponta egyszer, étkezés után (mivel a szakáll belelóg az ételbe) tisztítsuk le nedves ruhával a pofát, a zsiradékot távolítsuk el és keféljük előre a szőrzetet. Samponnal ne mossuk le, mert kiszárad és letöredezik a fejszőr.

A schnauzer standard előírja: “... a szőrzet szálkás, durva, egyenes drótszőrű a háton, a fejen és a lábakon hosszabb, puhább, de nem selymes, vagy göndör...” Ezt a szőrminőséget kell szem előtt tartani a tenyésztésben és tartásban.

Elterjedt kozmetikai beavatkozás a nyírás, de ez a módszer megváltoztatja a schnauzer szőrének minőségét. A szakszerű kozmetika a trimmelés (elhalt szőrök eltávolítása). A szálkás szőrzet a nyírás következtében elpuhul, elveszti drótszőrű keménységét (ezáltal a fajta jellegét), tönkreteszi a szakaszos érést, így a továbbiakban lehetetlenné teszi a trimmelést. Sokan azért választják mégis ezt a módszert, mert így nem kell kivárni, amíg a szőrzet trimmelhető (beérik), hanem bármikor lenyírhatják a kutyát. A nyírott szőr ugyanúgy hullik, mint a hosszú és tele lesz vele a lakás, a bútor. A trimmelés amellett, hogy megőrzi a schnauzer szőrének eredeti jellegét, előnyös, mert a természetes vedlést segíti, így egyáltalán nem hullik el kutyánk szőre. Természetesen előfordulnak olyan egyedek, amelyek szőre nem alkalmas a trimmelésre. A schnauzert egy évben kb. 2-3 alkalommal kell trimmelni.

 

Fürdetés

Csak akkor fürdessük, ha muszáj. Ha nagyon piszkos, vagy erősen kutyaszaga van. Mivel a túlzásba vitt fürdetés nem tesz jót, mert eltávolítja a bőrt védő és a szőrzet természetes fényét biztosító zsiradékot. Kizárólag megfelelő hőmérsékletnél kezdjünk hozzá a fürdetéséhez, nehogy megfázzon.

Sport media | Air Jordan Release Dates 2021 + 2022 Updated , Gov