Húsleveses kutyakeksz

Hozzávalók

• 30 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 1 és ¼ deci húsleveslé
• 1 tojás
• 1 teáskanál só

A lisztet keverjük össze a sóval, üssük rá a tojást és öntsük rá a húslevest, majd gyúrjunk belőle tésztát. Mi most külön főztünk le egy kis adag levest egy 200 forintos orjacsontból, de legközelebb fagyasztunk le egy kisebb adagot a vasárnapi húslevesből.

Lisztből teljes kiőrlésűt használtunk, mivel az egészségesebb, és nem hizlalni szeretnénk a kutyákat, de ha olcsóbban szeretnénk kihozni, akkor az általunk megkérdezett kutyaoktató szerint tökéletes a fehér liszt is, baja nem lesz tőle a kutyának. Amikor összeállt, nyújtsuk ki fél-egy centisre, attól függően, milyen vastagra szeretnénk csinálni a kekszet.

Ezután vagy vágjuk fel a tésztát késsel hosszúkás csíkokra, vagy szaggassuk ki süteményszaggatóval. Bármilyen forma megteszi, és aki nagyon elszánt, szerezhet kutyacsont alakút is. Mi gyártottunk félholdat, szívecskét, lepkéket, és használtunk egy idős nénitől örökölt hosszúkás formát is.

180 fokon sütöttük 25 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, így jól kiszáradt, ami nem árt, mivel így tovább eláll. Ebből a mennyiségből két nagy tepsire való falatka jön ki. Ha szeretnénk, ízesíthetjük még bacondarabkákkal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, mentával, majorannával, vagy tehetünk bele hűtőben maradt ételmaradékokat, amiket valamire különben is fel kellene használnunk, mielőtt megromlanak.

 

Sütőtökös jutalomfalat


Hozzávalók

• 60 deka sütőtök
• 35 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj
• Fél teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
• Fél teáskanál fahéj (kihagyható)

A tököt felvágjuk, kikaparjuk a magját és feldaraboljuk, majd alufóliával letakarva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha majdnem megpuhult, akkor még kicsit pirítsunk rá a tetejére. Miután kihűlt, kanállal kikanalazzuk a héjából, összekeverjük a mézzel, az olajjal és a vízzel. Utána hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, és összegyúrjuk, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Mi először 30 deka liszttel próbáltuk, de úgy nagyon ragacsos maradt, így megtoldottuk még öt dekával, így már szépen összeállt.

Kanállal szedjünk ki kicsi, egyforma darabkákat a tésztából, gyúrjunk belőle golyókat, és lapítsuk őket szét a tenyerünkben. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szárazra sül, és nekünk kétszer 30 darab falatka jött ki belőle.

 

Májas kekszecske


Hozzávalók: 150 g csirkemáj, 125 ml húsleves, 150 g gríz, 300 g liszt, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 teáskanál vagdalt petrezselyem.
 

A csirkemájat meg kell főzni, majd össze kell vágni, és az összes hozzávalóval össze kell keverni majd kis formákat kell formázni. 175 fokon meg kell sütni.

 

Mézes kutyakeksz


Hozzávalók (kb. 2 és fél tepsihez): 150 g búzaliszt, 200 g zabpehely, 2 evőkanál méz, 2 tojás, 150 ml tej, 1 teáskanál csirke vagy marhahúsleves.
 

A hozzávalókat jól össze kell keverni, kis tallérokat formázni az összegyúrt masszából, majd a tepsibe helyezett sütőpapírra kell tenni őket. Az előmelegített sütőben 220 fokon 10-15 percig kell sütni. Utána a sütő ajtaját ki kell nyitni, és így hagyni a kekszeket megkeményedni.

 

Fűszeres kutyakeksz
 
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz): 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 evőkanál felvágott petrezselyem, vagy pitypanglevél.


A hozzávalókat jól összekeverni, majd egy teáskanállal kis adagokat kell formálni belőle, melyeket a tepsibe helyezett sütőpapírra kell tenni és az előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig kell sütni. Majd a kekszeket a kinyitott sütőajtó mellett megkeményedni kell hagyni.


Rizses sajtos tallér
 
Hozzávalók: fél csésze cheddar sajt, 2 evőkanál olaj, fél csésze Kellog?s crispi rizs, fél evőkanál frissen préselt fokhagyma, negyed csésze svájci sajt.


A sajtot, a fokhagymát és az olajat jól össze kell keverni. A vékony hengeralakra összegyúrt masszát a crispi rizzsel be kell panírozni. A hűtőben le kell hűteni, és tallérokra vágni.
 

Zabpelyhes keksz


Hozzávalók: 750 g liszt, 200 g zabpehely, 100 g élesztő, 1 evőkanál fokhagymapor, 1 evőkanál szárított petrezselyem, egy kis só, 50 ml olaj.


Mindent össze kell keverni, majd a megformázott kekszeket 180 fokon 10-15 percig kell sütni.

 

Tepertőkrémes keksz

 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2 tojás, 1 db nagy sárgarépa, 40 dkg tepertőkrém, vagy darált tepertő, Tetejére: hal, olíva, tökmag vagy más értékes anyagokat tartalmazó olaj. (csak kisütés után kenjük a tetejére, de el is hagyható)

A sárgarépát lereszeljük, nagyobb lyukú almareszelőn. A hozzávalókat összegyúrjuk, összedolgozzuk. Puha, jól formázható állagú tésztát kapunk. Ha keménynek tűnik tehetünk bele még egy pici tojást, esetleg kicsi tejfölt. Kisodorhatjuk és bármilyen szaggatóval formákat készíthetünk, vagy egyszerűen felkockázhatjuk.

Ha egy 2-3 cm átmérőjű rudat sodrunk és felszeleteljük, akkor ovális lapocskákat kapunk. A kész forma kb. 1 cm vastag legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon, 20 percig kell sütni.

 

Húsos golyócskák:

Hozzávalók: 25 dkg darált marhahús, 2 répa leszerelve, 5-10 dkg reszelt sajt, kb. 1 csésze zsemlemorzsa, 1 felvert tojás, 1 kanál sűrített paradicsom, kevés zsiradék


Az összetevőket jó alaposan összekeverjük és apró golyócskákat gyúrunk belőle. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűlve adjuk a kutyának, leginkább jutalomként, feladatok sikeres elvégzése után.