A módosítások értelmében az állatvédelmi bírság alapösszege augusztus elsejével ötezer forintról tizenötezerre nő, és ezt az összeget kell majd a jogsértés körülményeitől függően felszorozni - olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett rendeletben.
Ha például valaki az állatot "természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatta", akkor nyolcszoros szorzót kell alkalmazni, vagyis a büntetés 120 ezer forint. A legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elűzte, elhagyta, kitette. Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsőséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

2013-tól minden kutyát (4 hónapos kor felett) kötelező lesz chippel (transzponderrel) ellátni. Az ebek adatait országos adatbázis tartja majd nyilván. A jelenleg még egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok megjelölésére közel fél év áll a tulajdonosok rendelkezésére, egy eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állattartótól, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés és az adatbázisba történő regisztráció díját is. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma. Ezentúl a kereskedésekben tartott állatokról naprakész nyilvántartás készül.

Szigorodnak a gerinces állatok számára biztosítandó élettérrel kapcsolatos előírások, különösen a kutyák tartásának szabályai. Az új szabályozás az ebek fülét nem engedi megkurtítani. A kutyák farkát az állatok hétnapos koráig lehet rövidíteni.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet módosításával a kutyákat a méretük szerint kategorizálták: e szerint kistestű eb az, amelynek a testtömege nem haladja meg a húsz kilogrammot, közepes testűnek számít a húsz-negyven kilogrammos, nagytestűnek pedig a negyven kilogrammnál nagyobb testtömegű eb. A szabályozás kimondja, hogy tilos kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni. 2016-tól egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni.

A szaktárca bízik abban, hogy az állattartással kapcsolatban változó előírások hozzájárulnak a felelős állattartás minél szélesebb körű terjedéséhez.